1876

De grondlegger van het latere Senzora, Antonie Johannes Schoemaker, gaat op 1 mei 1876 het avontuur aan en neemt de kruidenierszaak van weduwe J. A. Spijker op de hoek van de Stromarkt-Papenstraat in Deventer over.

Antonie Johannes Schoemaker
Koffie branderij Senzora

1908

Al in de beginperiode blijkt Schoemaker geen standaard kruidenier. De overstap naar grossier/zeepfabrikant en koffiebranderij, is voor zijn omgeving dan ook geen grote verrassing. Hij vestigt zich in een klein fabriekje aan de Bruynsteeg (vroeger Diefsteeg), eveneens in Deventer.

1916

Het bedrijfje groeit en de uitbreidingsmogelijkheden van het pand aan de Bruynsteeg blijken al snel te beperkt. De twee zonen Jan en Hein Schoemaker laten hun oog vallen op het terrein Raamstraat 4. Al snel is de nieuwe fabriek een feit.

Jan en Hein Schoemaker
Raamstraat productie Suikerwerk

1917

Op 15 oktober verandert A.J. Schoemaker en Zonen haar naam in SENZORA (Schoemaker EN ZOnen RAamstraat). De naam is ontstaan uit een prijsvraag tussen de broers en zussen Schoemaker. In het jaarverslag van de Kamer van Koophandel, wordt Senzora nu officieel vermeld als zeeppoeder- en pepermuntfabriek.

1927

In 1927 start Senzora met producten voor de stomerijen en wassalons. Wasmachines voor de consument bestonden nog niet.

Sodaproductie 1936

1936

De Schoemakers vinden het tijd om het productiescala wederom uit te breiden. Als eerste in Nederland begint Senzora met de productie van kristalsoda. Een excellent product voor ontvetting en waterontharding.

1940

In de oorlog 1940-1945 maakte de buurt gebruik van de schuilkelders onder de fabriek tijdens bombardementen. Tijdens de oorlog kreeg Senzora van de bezetter een licentie om vetzuren te verzepen om zachte zeep te produceren. Hygiëne was erg belangrijk.

Senzora gedenksteen tweede wereldoorlog
Senzora verf fabriek

1946

Om na de oorlog huizen weer op te knappen is Senzora ook een verf- en vernisfabriek gestart. Deze fabriek werd verkocht in 1961.

1969

Senzora verricht als eerste in Nederland in eigen huis onderzoek naar fosfaatvrije wasmiddelen. En met succes! Eind 1971 brengt het TNO positieve rapporten uit over de samenstelling en waskracht van het door Senzora ontwikkelde wasmiddel Tricel, dat biologisch afbreekbaar en geheel fosfaatvrij is.

Tricel wasmiddelen
Tricel goudzeep vloeibaar

1973

De introductie van de eerste vloeibare zachte zeep: Tricel Goudzeep vloeibaar. Het grote voordeel was doseergemak en oplosbaarheid in koud water.

1978

Wol en fijn was werd altijd met poeder gewassen, waardoor waspoeder in de textiel achterbleef, daarom introduceerde Senzora als eerste Tricel wol en fijn wasmiddel.

Tricel wol en fijn was
recyclen van perchloorethyleen

1979

In 1979 werd de joint venture recyper opgericht met Belgische partner voor het recyclen van perchloorethyleen. Dit oplosmiddel werd voorheen met het afval afgevoerd. Heel Nederland werd van 200 liter vaten voorzien, hierdoor werd een nationaal dekkende service gerealiseerd. In 2004 werd deze service verkocht aan van Ganzewinkel.

1994

Introductie van vloeibare soda reiniger vanwege gebruiksgemak.

Tricel vloeibare sodareiniger
Noorwegenstraat

1996

Het beleid in de tachtiger en negentiger jaren kenmerkt zich door talloze noodzakelijke innovaties, en Senzora groeit uit tot een dynamische, flexibele, maar ook internationaal georiënteerde onderneming. Als logisch gevolg van deze ontwikkelingen wordt in ’96 de nieuwe waspoederfabriek aan de Noorwegenstraat in gebruik genomen.

2001

In 2001 verkrijgt Senzora het predicaat: "Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier". Dit betekent dat we ons onderscheiden door kwaliteit, soliditeit en continuïteit binnen de bedrijfsvoering

Predicaat Koninklijke beschikking hofleverancier
AISE company charter

2009

Sinds 2009 is Senzora gecertificeerd volgens, AISE Charter for Sustainable cleaning, dit is een Europese duurzaamheidsnorm voor de detergenten industrie.

2010

Sinds 2010 is Senzora BRC CP gecertificeerd. Periodiek doorloopt Senzora herhaling-/verlengingsaudits om de certificering te behouden.

BRC CP
Klok 2014

2014

In januari 2014 heeft Senzora het was- en reinigingsmiddelen merk Klok overgenomen van Dalli uit Heerde.

2016

De fabriek aan de Noorwegenstraat is uitgebreid met een productielijn die waspoedercapsules kan produceren. Op maandag 6 juni stapt Senzora over op duurzame energie door 2000 zonnepanelen te installeren.

productie vaatwspods klein
Pepermuntmachine

2017

Na ruim 100 jaar is in juni de productie van suikerwerken overgedragen aan Fortuin Dockum BV.

2018

De productielocatie aan de Noorwegenstraat is uitgebreid. Er is een nieuwe sodafabriek gebouwd waarin zowel fijn soda als grof soda wordt geproduceerd. De sodafabriek aan de Bergsingel in Deventer is gesloten. Sinds 2018 is Senzora IFS HPC gecertificeerd. Periodiek doorloopt Senzora herhaling-/verlengingsaudits om de certificering te behouden. In december zijn de kantoren naar de Munsterstaat in Deventer verhuisd. De kantoren aan de Sluisstraat en Bergsingel zijn gesloten.

Soda product
wastesten

2019

Aan de Noorwegenstraat is een nieuw en hyper modern laboratorium gebouwd. Met dit nieuwe laboratorium is Senzora in staat om zelf vaatwas- en waspoedertesten uit te voeren.

2020

In 2020 heeft Senzora haar ISO 14001 certificering behaald. Met behulp van een milieuzorgsysteem volgens de ISO 14001-norm kunnen de milieurisico's van de bedrijfsvoering beheerst en indien mogelijk verminderd worden. In 2020 is de implementatie van het A.I.SE. Charter 2020+ gerealiseerd.

Op zoek naar iets anders?