headerbeeld

Historie

1876 De grondlegger van het latere Senzora, Antonie Johannes Schoemaker, gaat het avontuur aan en opent een kruidenierszaak op de hoek van de Papenstraat in Deventer.
1908 Al in de beginperiode blijkt Schoemaker geen standaardkruidenier. De overstap van grossier naar zeepfabrikant en koffiebranderij, is voor zijn omgeving dan ook geen grote verrassing. Hij vestigt zich in een klein fabriekje aan de Bruynsteeg (vroeger Diefsteeg), eveneens in Deventer.
1916 Het bedrijfje groeit en de uitbreidingsmogelijkheden van het pand aan de Bruynsteeg blijken al snel te beperkt. De twee zonen van Schoemaker laten hun oog vallen op het terrein van de Raamstraat 4. Al snel is de nieuwe fabriek een feit.
1917 A.J. Schoemaker en Zonen verandert haar naam in Senzora (Schoemaker en zonen Raamstraat). De naam is ontstaan uit een prijsvraag tussen de broers en zussen Schoemaker.
1917 Al in de eerste bouwtekeningen van de fabriek aan de Raamstraat, is ruimte gereserveerd voor pepermuntfabricage. In het jaarverslag van de Kamer van Koophandel, wordt Senzora nu officieel vermeld als zeeppoeder- en pepermuntfabriek.
1936 De Schoemakers vinden het tijd om het productiescala wederom uit te breiden. Als eerste in Nederland begint Senzora met de productie van kristalsoda.
1969 Senzora verricht als eerste in Nederland in eigen huis onderzoek naar fosfaatvrije wasmiddelen. En met succes! Eind 1971 brengt het TNO positieve rapporten uit over de samenstelling en waskracht van het door Senzora ontwikkelde wasmiddel Tricel, dat biologisch afbreekbaar en geheel fosfaatvrij is.
1996 Het beleid in de tachtiger en negentiger jaren kenmerkt zich door talloze noodzakelijke innovaties, en Senzora groeit uit tot een dynamische, flexibele, maar ook internationaal georiënteerde onderneming. Als logisch gevolg van deze ontwikkelingen, wordt in ’96 de nieuwe waspoederfabriek aan de Noorwegenstraat in gebruik genomen.
2001 Onder leiding van de vierde generatie Schoemaker, viert Senzora haar 125-jarige jubileum. Als bekroning op al het verrichte werk, ontvangt Senzora die dag het predicaat Hofleverancier.
2017 In juni is de productie van Confectionery overgedragen aan Fortuin in Dokkum.